Dolazak eksperata ICAO-a u BiH

Od 11-18. februara 2016. godine eksperti Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) boravit će zvanično u Bosni i Hercegovini. Svrha njihovog dolaska je obavljanje nadzora u oblasti sigurnosti civilnog zrakoplovstva.
Nadzorom će biti ocijenjen stepen ispunjenja obaveza koje je BiH prihvatila kao potpisnica Čikaške konvencije, ocjenjivat će se sistem zrakoplovne sigurnosti BiH kao i stepen usklađenosti sa Aneksom 17 ICAO-a. Takođe, posebna pozornost će se posvetiti zakonskoj regulativi na nacionalnom nivou vezano za sigurnost civilnog zrakoplovstva.
Ovom prilikom vršit će se i nadzor nad primjenom olakšica u civilnom zrakoplovstvu, odnosno primjena ICAO Aneksa 9 i Dokumenta 9303 – Mašinski čitljivi dokumenti.
Nadzorom će biti obuhvaćeni Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo, IDDEEA, odnosno procedure zaprimanja zahtjeva i izdavanja putnih dokumenata i Granična policija. Operativni aspekti sigurnosti civilnog zrakoplovstva će se promatrati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.